POPULARITEIT VAN FUNCTIONAL TRAINING KAN OOK JOUW CLUB EEN BOOST GEVEN

De groeiende populariteit van events als Mud Masters en Survival Runs zal je niet ontgaan zijn. Vergelijk maar eens het aantal parklopen, marathons, triatlons en obstacle runs met vijf jaar geleden.

Hoe zorgen we er met deze toename in sportmogelijkheden buiten de fitnessclub nu voor dat de fitnessbranche inspeelt op de behoeften van deze weekendhelden en sportfanaten? Welke materialen en trainingsmethoden spreekt deze doelgroep aan, zodat we deze doelgroepen ook in de fitnessclub krijgen? Functional training kan de oplossing zijn!

Wat is functional training?
Functionele trainingen zijn trainingen die zijn afgestemd op je eigen lichaam, op je eigen levensstijl of de sport die je beoefent. Lange afstanden lopen is functioneel voor een marathonloper, maar minder voor een sprinter. Verbeteren van sprongkracht is functioneel voor een basketballer, maar minder voor een wielrenner. Een functionele training speelt dus in op de doelstellingen waarmee iemand de fitnessclub is binnengekomen. Voorbeelden van functionele trainingen zijn trainingen die de spieren ontwikkelen met trainingsmiddelen als dumbells, jump ropes, Bulgarian bags, elastieken, kettlebels en onstabiele boards.

20160130_les_mills_challenge_1537

Welke kansen liggen er nu voor fitnessclubs op het gebied van functionele training om tegemoet te komen aan de behoeften van deze weekendhelden en sportfanaten?

De amateur wielrenners
Er heeft een enorme verschuiving plaatsgevonden in de sporten die enthousiaste amateurs de afgelopen jaren beoefenden. Ooit was golf de voorkeurssport van de succesvolle vader van twee, maar nu is dit wielrennen: miljoenen mensen gaan tegenwoordig in hun strakke wieleroutfit de weg op. De stijging heeft niet alleen betrekking op mannen; de groei bij het vrouwen wielrennen is ook enorm!

Wielrennen is een van de grootste groeiers in populariteit; het is toegankelijk en wordt gezien als een relatief goedkope optie. De eenmalige investering is vrij groot, maar zodra je over deze drempel heen bent, zijn er geen noemenswaardige kosten meer aan verbonden.

Maar waarom zou een wielrenner geïnteresseerd zijn in het trainen in een fitnessclub? Wielrenners zijn uiteraard geïnteresseerd in indoor cycling programma’s. Veel wielrenners kennen gelukkig ook het belang van het werken aan je kracht en core, maar weten niet hoe ze dit moeten doen. Het opnemen van kracht- en powertraining in het trainingsprogramma van een wielrenner biedt veel voordelen. Het verbetert niet alleen de prestaties, maar heeft ook positieve effecten op de houding. Dit is vooral nuttig voor het overgrote deel van de wielrenners dat lijdt aan een bepaalde onbalans in de spieren en chronische pijn door het fietsen van vele kilometers. Jouw functional trainingsprogramma’s zouden dus gemakkelijk aan deze behoeften kunnen voldoen!

Triatlon
In hetzelfde straatje kent de triatlon een flinke toename in zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers. De mensen die aan deze events deelnemen zijn zich nog meer bewust van de noodzaak om voor hun lichaam te zorgen. In veel triatlon tijdschriften wordt sterk de nadruk gelegd op kracht en conditie. Er is dus een grote vraag naar activiteiten in een fitnessclub voor triatlon atleten. Natuurlijk kunnen mensen die trainen voor de triatlon in een fitnessclub rennen op een loopband, fietsen op een indoor cycling en baantjes trekken in het zwembad. Wat ze niet zelf kunnen, is het ontwikkelen van een krachtprogramma om hun prestaties op de triatlon te verbeteren – en daar liggen de kansen!

Mixed Martial Arts
Mixed Martial Arts (MMA) is de afgelopen jaren enorm populair geworden en er komen steeds meer MMA faciliteiten bij. Als je een MMA programma kunt bieden met specifieke kracht- en conditietraining kan dit nieuwe leden aantrekken die op zoek zijn naar een plek waar ze kunnen trainen. Je wilt je faciliteit waarschijnlijk alleen niet omtoveren in een boksarena, maar met slimme programmering kun je je klant dezelfde trainingsvormen aanbieden.

20160130_les_mills_challenge_1443

Obstacle runs
Wat dacht je van de obstacle runs? Je ziet ze als paddestoelen uit de grond schieten! Deze nieuwe sport is zo snel gegroeid dat deelnemers aan deze runs op zoek zijn naar trainingslocaties waar ze zich op dit gebied kunnen verbeteren. Er zijn vaak alleen niet genoeg faciliteiten die een oplossing bieden. Weer een grote kans voor fitnessclubs!

Het bieden van een mix van kracht conditionering en bootcamps kan aansluiten op dit soort runs. Je hoeft geen cargo-netten en touwen op te hangen; je moet gewoon slim zijn in het gebruik van je huidige materialen om obstacle runs na te bootsen.

CrossFit
CrossFit kan een bedreiging voor traditionele fitnessclubs zijn. Wat moet je als fitnessclub aanbieden als je ontdekt dat er net een CrossFit club in je buurt is gekomen? Ga niet kopiëren, maar blijf bij je eigen formule. Bedenk dat CrossFit niet voor iedereen is.

We raden je aan om in je club een eigen competitieve trainingsomgeving te creëren die laagdrempeliger is voor meer leden, maar hetzelfde concept van competitieve fitnesstraining biedt.

Meer informatie
Speel slim in op de groeimarkten zonder volledig van koers te veranderen. Het opnemen van een functional trainingszone in je club kan al een grote stap in de goede richting zijn. Wil je meer weten over het opzetten van een functional trainingszone in je club of wil je weten welke materialen je het beste kunt gebruiken om functional training aan te bieden? Neem dan contact op met de HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 15 of stuur een e-mail aan info@hddgroup.com.

Voorgestelde insights