Gamification & virtual reality dringen door tot de fitnessbranche

Hoe kun je ervoor zorgen dat je leden hun fitnessdoelen nog beter halen?

De mens is geboren om te spelen: vanaf onze geboorte leren we als kind om te spelen. Sommige mensen hebben nog steeds het kostbare vermogen om te spelen als ze ouder worden. Weer anderen vinden spelen saai en nutteloos. Met de komst van de millennials, de generatie die opgroeide met alle nieuwe technologieën, heeft er een grote verandering plaatsgevonden.

Opeens gaan mensen van ver in de veertig weer spelen, hoewel ze het misschien niet eens doorhebben dat ze aan het spelen zijn. Apps als “runtastic” laten zien dat elementen die oorspronkelijk bij games hoorden nu gebruikt kunnen worden als een grote motivator voor alledaagse taken en werkzaamheden. De vuilnis buiten zetten? 10 experience points! Met de hond wandelen? 20 experience points! Level up!

Meer motivatie door gamification
De uitkomst van talloze studies is dat ‘serious gaming’ de mensheid op verschillende manieren voorgoed zal veranderen. Vooral in de sport kunnen veel zaken “gamified” worden. Onszelf blijven motiveren als we beginnen met sporten is extreem moeilijk. Obesitascijfers bij kinderen van over de hele wereld laten zien dat – ondanks de vele inspanningen van de overheid – dit fenomeen nog steeds niet een dalende lijn laat zien. Alleen als je intrinsiek gemotiveerd bent om te sporten, dan start je zelf met sporten en stop je nooit meer.

Gamification in markt voor thuisfitness
The silicon valley startup scene kwam met veel leuke ideeën voor gamification in de thuisfitness markt. Indoor roeien? Check. Indoor running? Check. Zelfs de marktleiders in fitnessapparatuur begonnen met het aanbieden van wedstrijdmogelijkheden om te kijken hoe vaak en hard je traint in je fitnessclub. Grote bedrijven als Apple verzamelen de gezondheidsgegevens van hun gebruikers en “helpen” je door het aanbieden van algoritmisch advies. Het komt er dus op neer dat Apple weet dat je bijvoorbeeld ziek bent. Griezelige wereld, toch?

Silicon valley

Gamification helpt je om sneller je trainingsdoelen te halen
Maar ondanks alle kritiek heeft gamification ook heel veel goeds te bieden. Feit is: gamification helpt je bij het sneller en efficiënter behalen van je doelen. Als je zelf te weinig motivatie hebt of je wilt gewoon nog harder trainen, dan is een digitale sparring partner (ook wel bekend als app) een ultieme uitkomst! Hierdoor wordt je succes beter meetbaar en kun je zien welke vorderingen je maakt.

Uiteindelijk komt het neer op je eigen beslissing: welke gegevens wil je verzamelen, welke workouts wil je doen, welk advies volg je op? Als je iPhone je vertelt dat je elke dag een appel moet eten, dan is dat een prima advies om op te volgen. Als je iPhone je vertelt om uit het raam te springen, dan uiteraard gewoon niet doen!

Virtual reality
Ken je Star Trek nog? Zo’n 40 jaar geleden kwam deze serie voor het eerst op televisie en je ziet dat veel van de uitvindingen uit de serie nu werkelijkheid zijn geworden. Star Trek had de ‘communicator’ (nu de mobiele telefoon), de tricorder (nu de tablet) en het holodeck: een lege ruimte waarin elke omgeving of plaats uit het universum nagebootst kon worden in de “Enterprise”. Dankzij recente doorbraken in technologie werd twee jaar geleden het holodeck werkelijkheid. Virtual Reality is een baanbrekende technologie die de gebruiker laat denken dat je overal kunt zijn en wanneer je maar wilt – het maakt niet uit waar je op dat moment echt bent!

Star Trek

Geen dure technologie
Het gave van “VR” is dat je geen dure technologie nodig hebt om het te ervaren. Voor de eenvoudigste manier heb je alleen je smartphone nodig en een VR-bril, de Cardboard genaamd. Je schuift je smartphone in de box en als je door de twee glazen kijkt, dan beleef je opeens iets heel nieuws – bijvoorbeeld alsof je opeens op een prachtig strand staat. Als we het hebben over een echte VR dan hebben we het over immersie (er volledig in opgaan). Als je voelt dat je helemaal opgaat in de ervaring, dan zegt alleen je rationele denken dat het niet echt is.

Eindeloze mogelijkheden
Bij kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar die voor het eerst kennismaakten met virtual reality, vielen hun monden open van de nieuwe technologie. Zo erg zelfs, dat toen ze hun ouders vertelden over de ervaring, ze niet zeiden dat ze een VR-brillen op hadden, maar beweerden dat ze de beleving echt hadden ervaren.

Hoewel deze nieuwe technologie in het begin misschien wat eng overkomt, zijn de positieve mogelijkheden eindeloos. Stel je eens voor: mensen met fobieën die van hun fobie, zoals hoogtevrees, afkomen door digitaal naar beneden te kijken vanaf een wolkenkrabber!

Virtual reality in de sport
Voor virtual reality zijn er talloze gave mogelijkheden in relatie tot sport. Stel je voor dat je in de zomer een gepassioneerde wielrenner bent en deze sport in de winter niet kunt beoefenen. Hoe zou je je voelen als je in de winter exact dezelfde ervaring hebt met het fietsen door de Route Des Grandes Alpes of je zelfs kunt deelnemen aan de digitale versie van de Tour de France? Oke, je hebt deze beleving misschien al kunnen ervaren via een groot scherm, maar als je een VR-bril opzet dan gaat er een hele andere wereld voor je open.

Virtual reality kan niet gestopt worden. Grote spelers als Samsung, Google of Facebook geloven heilig in het succes en dat is bewezen door de krankzinnige aantallen early adopters. In de komende jaren dringt virtual reality door in alle bedrijfstakken en in ieders persoonlijk leven – als je het eenmaal geprobeerd hebt, dan ben je verslaafd!

Virtual reality op de stand van BODY BIKE op FIBO!
De stand van BODY BIKE staat tijdens FIBO geheel in het teken van virtual reality! Ontdek wat virtual reality eigenlijk is, hoe het toegepast kan worden in de fitnessbranche en wat de laatste trends hierin zijn. We nemen je mee in een gave Virtual Reality tour, zodat je weer met een rugzak vol nieuwe inspiratie huiswaarts keert! Schrijf je HIER in voor de Virtual Reality tour op de FIBO.

HDD GROUP | FIBO 2016 | 7 – 10 APRIL 2016 | KEULEN

JOIN US IN THE FUTURE OF FITNESS AT FIBO!

Meer informatie?

Heb je nog vragen hierover? Neem dan contact op met HDD GROUP via telefoonnummer +31 (0)416 33 43 15 of stuur een e-mail aan info@hddgroup.com.

Voorgestelde insights