De beste instructeurs vind je hier!

In Fitness

Voordat je op zoek gaat naar de beste instructeur voor jouw club, moet je natuurlijk wel weten wat een instructeur tot de beste in zijn of haar vak maakt. Training Manager Brigitte Siera onderscheidt instructeurs voor op de fitnessvloer of voor een groepstraining, maar er zijn zeker overeenkomsten tussen deze verschillende instructeurs. “Een goede instructeur is iemand met veel plezier en enthousiasme in zijn of haar werk, en heeft ook interesse in mensen en de skills om dat enthousiasme op je leden over te brengen. Iemand die zorgt dat je leden krijgt wat ze zoeken, iemand met inschattingsvermogen dus.” Een goede instructeur is goud waard voor je club, niet voor niets worden in de Verenigde Staten topinstructeurs als rocksterren behandeld en betaald. “Opvallend is dat in Nederland vooral wordt geïnvesteerd in apparatuur en het belang van groepstraining wordt onderschat”, vindt Brigitte.

Fitnessinstructeur

Als het zuiver gaat om een instructeur op de fitnessvloer, dan is het belangrijk dat deze instructeur de leden goed in de gaten houdt, zich proactief opstelt en een goede rugzak met kennis heeft. Brigitte: “Een personal trainer heeft deze eigenschappen nog sterker: iemand die nog actiever is en zoekt naar manieren om mensen verder te helpen in het behalen van individuele, specifieke doelen. Dat vereist veel kennis en goede communicatieve eigenschappen.”

Maar waar vind je deze talenten?

Met de marktontwikkelingen van de afgelopen jaren kwam er een grote vraag naar instructeurs. “Mensen die dit als beroep willen uitoefenen komen snel bovendrijven. Ze zijn heel eager , en hebben een opleiding gedaan in deze richting, zoals ALO of een fitnessopleiding. Maar die zijn er niet zo veel, er zijn er maar weinig die dit als beroep kiezen.” Nog lastiger dus om daar een goede instructeur uit te halen. “Het is een goed idee om het daarom dichter bij huis te zoeken. Ga eens kijken naar de fanaten in je eigen club, die graag willen weten hoe zaken werken en aangeven les te willen geven. Je kunt hen op weg helpen met opleidingen en trainingstrajecten.”

Nog een idee

Het kan ook goed werken om je club open te stellen voor stagiaires van opleidingen die zich bezighouden met sport en bewegen. Deze mensen heb je dan in ieder geval een aantal weken of maanden in je club en zij kunnen zo enthousiast worden voor het beroep van instructeur. Mond-tot-mondreclame, dus informeren van en bij collega’s, kan ook de nodige resultaten opleveren.

Instructeur groepstraining

Voor een goede instructeur voor groepstraining gelden dezelfde kwaliteitseisen. “Het hangt van de soort club af wat voor instructeurs zij zoeken. Boutique clubs zoeken bijvoorbeeld instructeurs met veel uitstraling en aantrekkingskracht op jongeren, die deze clubs vaak bezoeken. Het zijn haast acteurs, entertainers. Clubs in de middensector zoeken meer op kennis, kunde en flexibiliteit.” Werving van instructeurs die bij je club passen, doe je dan ook het best op plekken waar deze mensen zitten. Het is niet vreemd voor een boutique om een instructeur te zoeken in theateropleidingen: het moeten mensen zijn zonder angst om voor een groep te staan en als het ware een presentatie te geven.”

En dus

Maar voor alle clubs geldt: check de potentie onder je eigen leden, die je op zou kunnen leiden. “Er zijn clubs die recruitmentdagen organiseren, ook om het beroep onder de aandacht te brengen. Of zet een vacature open met je wensen en eisen. Klinkt simpel, maar het kan goed werken. Door een platform op te zetten voor je club kun je ook instructeurs werven, in facebookgroepen en apps. Het allerbelangrijkste is dat je mensen vindt die gepassioneerd zijn en interesse hebben in het beroep. Dat worden uiteindelijk de beste instructeurs.”

Laatste berichten