BODYPUMP: WANNEER MOET JE MEER GEWICHT NEMEN?

Hoe haal je maximaal resultaat uit BODYPUMP? Het draait allemaal om uitdaging! Als je na een BODYPUMP les het gevoel hebt dat je niet alles hebt gegeven, dan is het tijd voor verandering.

It’s challenge that makes change! Als je de volgende keer in een BODYPUMP les staat, kies dan een paar tracks uit waarbij je meer gewicht aan de barbell kunt doen. Maar let op: als je op enig moment het gevoel hebt dat door het zwaardere gewicht je techniek minder wordt, stop dan een paar reps (herhalingen) en reset jezelf voordat je weer meedoet – of haal tijdens de track wat gewicht van de barbell af en probeer het een volgende les opnieuw.

Checklist: wanneer het gewicht verhogen?

  • De uitdaging is weg. Als je regelmatig aan BODYPUMP doet en je kunt de tracks zonder veel inspanning doen, neem dan het gewicht eens onder de loep. Het doel van krachttraining is om je spieren uit te putten om sterker te worden. Als de tracks geen uitdaging meer voor je zijn, dan is het tijd om het gewicht te verhogen.
  • Je krijgt het niet warm en gaat niet zweten. Het is een algemene misvatting dat alleen cardiotraining zorgt voor een hoge hartslag en het verbranden van calorieën. Krachttraining als BODYPUMP doet hetzelfde. Als aan het einde van de Squat track er geen zweet over je rug druppelt dan neem je waarschijnlijk te weinig gewicht.
  • Je kunt maar doorgaan, doorgaan en doorgaan. Als je niet moe bent aan het eind van elke track, dan train je met te weinig geweicht. Bij effectieve krachttraining draait het om het uitputten van je spieren – het moet aanvoelen alsof je echt geen extra herhaling meer kunt maken, zonder dat het ten koste gaat van je techniek.
  • Elke les train je met hetzelfde gewicht. Continue verbetering/uitdaging is de sleutel om het maximale uit je krachttraining te halen. Als je sterker wordt, moet je ook meer gewicht nemen.
  • Je hebt niet dezelfde resultaten als toen je begon. Je spieren moeten constant uitgedaagd blijven om sterker te worden. Als je steeds met hetzelfde gewicht traint, worden je spieren niet uitgedaagd en blijven resultaten uit.

We kunnen je geruststellen; het verhogen van je gewicht bij BODYPUMP zorgt er niet voor dat je eruit gaat zien als een bodybuilder. Door de vele herhalingen die je tijdens een BODYPUMP les doet (ongeveer vier keer zoveel als mensen die alleen trainen) verbrand je een hoop calorieën, verlies je veel vetmassa en put je je spieren uit – dit zorgt voor krachtopbouw, zonder een bodybuild effect.

Zoek je nog meer uitdaging? Dan is BODYPUMP release 100 misschien wel precies wat je zoekt. Met meer dan 1000 herhalingen en een grote focus op kracht en intensiteit, pusht BODYPUMP 100 je tot het uiterste! Kijk op www.bodypump100.com voor meer informatie.

MEER WETEN OVER BODYPUMP?

Kijk dan snel op bodypump100.com.

Hier kom je meer te weten  over het programma, vindt je meer artikelen over BODYPUMP en kun je zien bij welke clubs je kunt deelnemen aan BODYPUMP 100!

Voorgestelde insights