BODYPUMP: een workout met een geschiedenis

BODYPUMP drijft spieren en mensen al jaren tot het uiterste en is de klassieker onder de groepsfitness. Vanaf de bescheiden eerste lessen in een gym in de kelder tot het grootste groepsfitness programma ter wereld. Dit is het verhaal van BODYPUMP.  

In de Mills familie stroomde het atletische bloed al járen voordat de club “Les Mills World of Fitness” werd opgericht. Phillip Mills is de tweede generatie die het familiebedrijf runt en gelooft dat de authenticiteit achter BODYPUMP de reden is voor het grote succes. Toen Phillip’s vader, Les Mills, in 1968 de eerste ‘Les Mills World of Fitness’ gym in Auckland opende, waren bijna alle clubleden atleten. Les deed zelf mee aan vier Olympische Spelen tussen 1958 en 1972 en Phillip vertegenwoordigde Nieuw-Zeeland meer dan 10 jaar in atletiek.

Lang voordat BODYPUMP werd ontwikkeld, toen fitness voor de massa nog vooral bestond uit aerobics en tae bo, waren de Les Mills familie en de gym al druk met krachttraining. De gym werd een omgeving vol professionele atleten en dat had automatisch effect op de krachttraining binnen de gym. Al snel werd er een simpele, maar populaire dumbbell les aangeboden, zodat álle clubleden met krachttraining aan de slag konden.

Wat bleek? De mensen waren dol op groepsfitness, maar waren op zoek naar iets meer uitdaging dan de stereotype aerobics lessen met leggings en beenwarmers.

 

Phillip Mills

De voordelen van deze vorm van krachttraining zorgden er al snel voor dat de les zó populair werd dat het bijna onmogelijk was om elke keer een nieuwe les te creëren. Dit probleem is de reden van het wereldwijde succes dat BODYPUMP vandaag de dag is.  Samen met zijn vrouw Jackie, ook een voormalig Nieuw-Zeelandse atleet en turnster, creëerde Phillip een groepsprogramma met barbells die alle voordelen van krachttraining in zich heeft.

Dr Jackie Mills

Jackie wist dat krachttraining bekend stond als masculair en zogenaamd mannelijke, bulky en overdreven gespierde lijven creëerde. Maar zelf trainde ze al jaren, door haar carrière als turnster, met gewichten en kende ze juist de voordelen van deze trainingsvorm.

BODYPUMP werd ontwikkeld voor mannen en vrouwen, van alle leeftijden en voor alle fitnessniveaus. Een fitness workout die voor iedereen effectief is. De relatief lichte gewichten en vele herhalingen zorgden ervoor dat deze workout geen onderscheid maakt in leeftijd en geslacht en voor iedereen een uitdaging is.

Als kampioenen van de ‘strong is the new skinny’ hype láng voordat het populair werd, benadrukte Jackie en Phillip al de ‘gains’ van krachttraining: van cardiovasculaire gezondheid tot flexibele gewrichten en een gezonde hormoonbalans. Dat deze vorm van trainen ook een geweldige shape voor zowel mannen als vrouwen creëert, komt daar nog bovenop.

BODYPUMP ging internationaal

Deelnemers realiseerden zich heel snel dat krachttraining in groepsverband met muziek ter ondersteuning en een motiverende coach véél leuker was dan alleen losgaan in het krachthonk. Met zoveel ‘goodness’ in een les, ging BODYPUMP al snel internationaal. Andere clubs raakten geïnteresseerd en wilden een BODYPUMP-licentie. Eerst in Nieuw-Zeeland, vervolgens in Australië en daarna in de US en Europa. Tegenwoordig vind je BODYPUMP in meer dan 15.000 fitness- en healthclubs overal ter wereld en is daarmee het populairste groepsfitnessprogramma ooit.

MEER WETEN OVER BODYPUMP?

Kijk dan snel op bodypump100.com.

Hier kom je meer te weten  over het programma, vindt je meer artikelen over BODYPUMP en kun je zien bij welke clubs je kunt deelnemen aan BODYPUMP 100!

Voorgestelde insights